Chleb bananowy, czy jak kto woli Banana Bread to bardzo popularny i prosty w przygotowaniu rodzaj ciasta o konsystencji chleba. Jest on jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w USA.
Jako, że mieszkam w Południowej Karolinie, która jest krainą pekanów (rodzaj orzecha, który naturalnie występuje głównie w południowej części Stanów Zjednoczonych) dodam je do mojego przepisu. Wy możecie użyc dowolnych orzechów czy tez np. rodzynek.
W zależności od naszych upodobań chlebek może przybrać formę słodkiego deseru, albo być np. częścią pożywnego śniadania. Ja lubię go najbardziej w wersji z masłem migdałowym lub z orzeszków ziemnych (peanut butter), czy też z czekoladą (np. Nutella).
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
4 dojrzałe banany
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
0,5 szklanki orzechów pekan
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Celsjusza. Do tego przepisu nie jest potrzebny nawet mikser.
W misce połączyć mąkę, sodę, proszek oraz sól.
W oddzielnym większym naczyniu rozgnieść banany widelcem, dodać olej, utarte jajka z cukrem i wanilię. Gdy masa jest jednolita można dodać suche składniki oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy lekko wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.
Piec przed około 1 godzinę do suchego patyczka.
Nie przejmujcie się gdy chlebek "pęknie" na środku. To typowe.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment