Sunday, December 28, 2014

Chleb Bananowy. || Banana Bread.


Chleb bananowy, czy jak kto woli Banana Bread to bardzo popularny i prosty w przygotowaniu rodzaj ciasta o konsystencji chleba. Jest on jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w USA. 

Jako, że mieszkam w Południowej Karolinie, która jest krainą pekanów (rodzaj orzecha, który naturalnie występuje głównie w południowej części Stanów Zjednoczonych) dodam je do mojego przepisu. Wy możecie użyc dowolnych orzechów czy tez np. rodzynek.
W zależności od naszych upodobań chlebek może przybrać formę słodkiego deseru, albo być np. częścią pożywnego śniadania. Ja lubię go najbardziej w wersji z masłem migdałowym lub z orzeszków ziemnych (peanut butter), czy też z czekoladą (np. Nutella).

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka 
4 dojrzałe banany 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii 
0,5 szklanki orzechów pekan

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Celsjusza. Do tego przepisu nie jest potrzebny nawet mikser.
W misce połączyć mąkę, sodę, proszek oraz sól.
W oddzielnym większym naczyniu rozgnieść banany widelcem, dodać olej, utarte jajka z cukrem i wanilię. Gdy masa jest jednolita można dodać suche składniki oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy lekko wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem. 
Piec przed około 1 godzinę do suchego patyczka. 
Nie przejmujcie się gdy chlebek "pęknie" na środku. To typowe. 

Smacznego!

No comments:

Post a Comment

 
BLOG TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS