Friday, December 26, 2014

December favorite - food. || Taco Soup.

 

Ulubieńcem miesiąca, jeśli chodzi o jedzenie, była w grudniu Zupa Meksykańska czyli tzw. Taco Soup. Pomimo wszystkich pyszności, przygotowywanych na świąteczny stół, zupa z mięsa i fasoli okazała się, w moim domu, numerem jeden.


Grudzień to nie tylko czas świąt i relaksu, ale też wytężonej pracy przed końcem roku, zamykania różnych spraw związanych z życiem zawodowym jak i osobistym. Jest to oczywiście również okres, w którym centrum handlowe staje się naszym drugim domem, a lista prezentów do kupienia zdaje się nie mieć końca. ;)

Szczególnie w Stanach, gdzie panuje prezentowa obsesja i świąteczne zakupowe szaleństwo trwa w nieskończoność, ostatni miesiąc roku jest czasem jedzenia na mieście. 
Jako, że ja staram się omijać fast foody szerokim łukiem to łatwa, szybka i pożywna zupa, która łatwo się przechowuje i mrozi była moim faworytem na chłodne popołudnia. 

Składniki: 

0,5 kilograma mięsa mielonego (ja wybieram wołowe bo jest twardsze, ale wieprzowina też będzie ok)
Średnia cebula 
Puszka fasoli czerwonej
Puszka fasoli pinto 
(wiem, że w Polsce nie jest zbyt popularna wiec można zastąpić ją np. białą fasolą z puszki) 
Puszka kukurydzy 
Dwie puszki pomidorów krojonych 
Jedno opakowanie przyprawy Taco
Ser żółty np. Monterey Jack czy Mild Cheddar
Chipsy Nachos

Przygotowanie: 

Mięso i posiekaną cebulę podsmażyć aż zbrązowieje. Przełożyć do dużego garnka. 
Następnie dodać odsączone fasole, kukurydzę i pomidory. Zupa z założenia ma być gęsta więc dodajemy około pół szklanki wody i przyprawę taco. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i pomidory rozpuszczą. 
Podajemy z chipsami Nachos i startym serem. 

Smacznego! 


No comments:

Post a Comment

 
BLOG TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS